На днешния ден можем  да си спомним за Фѐрдинанд По̀рше (на

...
На днешния ден можем  да си спомним за Фѐрдинанд По̀рше (на
Коментари Харесай

Lohner-Porsche за пръв път в историята надхвърли скоростта от 80 км/час

На днешния ден можем  да си спомним за Фѐрдинанд По̀рше  (на немски: Ferdinand Porsche) - един от  най-успешните автомобилни конструктори на ХХ век.

Той е роден на 3 септември 1875 година в градчето Maffersdorf, през днешния ден Вратиславице над Нисоу (Vratislavice nad Nisou), квартал на Либерец, Чехия, в семейство на судетски немци.  От рано демонстрира интерес към техниката. Но едвам откакто младият Фердинанд самичък сглобил динамо, което изработвало задоволително електрическа енергия за осветление на дома им, бащата склонил той да посещава вечерните курсове на либерецкия колеж, до момента в който денем помагал в работилницата на татко си. Фердинанд приключил техникума на 19-годишна възраст.

Талантът на Фердинанд Порше е видян от притежателя на локалната фабрика за килими барон декор Гинцки (von Ginzkey) и той го предлага на електротехническата компания Béla Egger във Виена. По същото време задочно посещава Виенския механически университет, само че след чуването на някои теоретични курсове там, той по този начин и не получава висше инженерно обучение.

Оттук потегля неговият път към славата на талантлив конструктор на какви ли не машини. 

През 1906 година той стартира в компанията Daimler-Benz AG, за която основава поредност от забележителни коли. Най-знаменитите модели на Мерцедес, издигнати под управлението на Фердинанд Порше, стават спортните модели S и SS.

За разработка на военна техника (машини с хибридни силови установки, мотори на дирижабли и самолети) през годините на Първата международна война, Порше е почетен с купата професор на Виенския механически университет, без да има висше обучение, и е награден от император Франц Йосиф I (1848-1916 г.) с „ Кръст за заслуги “.

На 6 март 1931 година стартира да работи независимо като открива в Щутгарт конструкторско бюро „ Porsche “, занимаващо се с конструирането на всевъзможен тип мотори с вътрешно горене. Скоро по-късно, по поръчка на компанията " Цюндап " (Zündapp) са издигнати три автомобила марка " Volksauto ", които стават първообраз на именития Volkswagen Kafer ( " Бръмбар ", в България прочут повече като " Костенурка " ). Разработката е довършена малко преди Втората международна война - през 1938 година, и скоро хиляди коли с марката VW потеглят по пътищата на Германия. В разнообразни модификации Бръмбарът продължава да се създава в Европа до 1990 година.

Историците и биографите на Порше са единомислещи, че  дори той да беше основал единствено този автомобил, и тогава името му щеше да бъде на почетно място в историята на автомобилната промишленост.

По време на Втората Световна война, бюро „ Порше “ основава военна техника. В края на 1943 година, при въздушните офанзиви на съдружниците, е погубен целият архив на бюрото. На идната година, дружно с останалите от разработките му документи, Порше се реалокира в австрийското градче Гмюнд (Gmünd), където Фердинанд Порше и неговия 36-годишен наследник и помощник Фердинанд Антон Ернст - Фери, посрещат края на войната.

През декември 1945 година бащата и синът са задържани по дело, повдигнато от френското правосъдно министерство. Фердинанд Порше прекарва съвсем 20 месеца в пандиза, до момента в който синът му е освободен през март 1946 година. Чак на 1 април 1947 година са снети обвиняванията против фамилията. Останала обаче мярка „ подписка “ и възбрана да напущат територията на Франция още една година.

Тези условия съществено повреждат здравето на Порше, като той взема решение да напусне поста в конструкторското бюро и се лимитира единствено до съвещания с Фери и заместниците му.

След освобождението на Австрия правителството постанова запор на всички немски активи и имущество, включително и капитала на бюро „ Порше “. Налага се незабавно да се търси кредитиране. Решение да спонсорират компанията взимат двама швейцарски предприемачи – Бланк и декор Ценгер, притежатели на рекламна компания.

Връщането на бюрото в Германия става през 1949-1950 година, като за седалище на компанията още веднъж е определен регионът на Щутгарт. Фердинанд Порше не се радва дълго на завръщането си в Германия. Той умира на 30 януари 1951 година от инсулт.

След него, синът му Фердинанд Антон Ернст Порше поема напълно ръководството и развиването на фамилната компания.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР